Parafinomul penian este o conditie patologica aparuta consecutiv injectarilor subcutanate de parafina, vaselina, la noi in tara frecventa este injectarea de Kanamicina in conditii si cu tehnici improprii.

Parafina si celelalte forme farmaceutice, au fost incriminate si interzise dupa ce au fost raportate aparitia frecventa a reactiilor imflamatorii granulomatoase cronice, motiv pentru care este o practica rara in vest.

Evolutia pe termen lung depinde de modalitatea si planul injectarii, fiind frecvent urmate de granuloame de corp strain, necroze cutanate, ulceratii, deformitate peniana, erectii dureroase si nu in ultimul  rand scurtarea penisului prin cicatrizare retractila.

Pentru temperarea procesului imflamator pot fi  administrate intralezional sau sistemic, corticosteroizi in anumite cazuri, fiind urmate  de disparitia granulomului. De cele mai multe ori insa, ablatia radicala “in bloc” , urmata de reconstructia peniana in acelasi timp sau secundar, este atitudinea de electie. Injectarea unor substante necunoscute pentru cresterea dimensiunilor penisului  este o practica curenta , nejustificata, fiind destul de frecventa in Estul Europei si in Asia.