Labiile sunt situate de o parte  si de alta a deschiderii  vaginale si inca de la pubertate se pot dezvolta disarmonic sau pot devini disproportionat de mari cu varsta sau cu ocazia nasterilor. Ele au rolul de a proteja mecanic si de a mentine starea de hidratare a vaginului si vestibulului vulvar (clitorisul, uretra si introitul vaginal).

Hipertrofia labiala poate afecta ambele perechi de labii, dar mult mai frecvent labiile mici. Consecintele sunt: dificultati si discomfort la purtarea unor articole de imbracaminte mai mulate, cu ocazia practicarii unor sporturi cum ar fi ciclismul sau in timpul relatiilor sexuale, unele femei relateaza chiar o crestere a frecventei episoadelor de infectie urinara. Aspectul labial disarmonic afecteaza negativ viata sexuala cuplului, avand drept consecinta instalarea anxietatii in intimitatea partenerilor.

Scopul labioplastiei este simetrizarea, armonizarea precum si tonifierea labiilor asimetrice sau laxe inestetice si recapatarea proportiei, fermitatii si tonusului labial. Labioplastia poate corecta labiile deformate, neregulate, asimetrice sau alungite.  

Labioplastia minora este un procedeu  care se executa ambulator, dureaza 1 ora, in anestezie locala cu analgosedare orala sau intravenoasa, sau in anestezie generala. Reductia labiilor mici se face prin doua tipuri de proceduri: in cazurile complicate, extensive cu labii alungite se prefera excizia in forma de “Y” iar pentru  cazurile cu labii mai scurte se prefera rezectia cuneiforma in forma de “V”. Procedeele cele mai frecvent intalnite sunt cele care constau in inlaturarea excesului  in inaltime si cele care reduc  lungimea si eventual inaltimea labiei minora. De cele mai multe ori excesul este generalizat si poate necesita asocierea unor procedee de tip clitoroplastie de reductie a hoodingului clitoridian. In cursul procedurii complexe, nu se atinge clitorisul neexistand riscul unor modificari sensitive sau de senzatie sexuala. Sutura cutaneo-mucoasa se face de cele mai multe ori cu fire separate resorbabile, vindecarea inciziei se face in 1-2 saptamani.

Riscurile sunt reprezentate de sangerare, hematoame respectiv  infectie sau dehiscente ale plagii. O complicatie frecventa este hipercorectia adica rezectia agresiva, excesiva neconservativa putand duce la uscaciune vaginala cronica, cicatrizare la deschiderea vaginala si durere la contactul sexual.

Ingrijirea postoperatorie este simpla, consta in igiena si aseptizare locala, durerile nu sunt mari si sunt controlate cu analgetice. Aplicatiile de gheata sunt frecvente in primele 24-48 ore pentru remisia tumefactiei. Dusurile scurte si la temperaturi reduse sunt permise alaturi de bai de sezut cu solutii antiseptice. Pot aparea sangerari reduse sau vanatai in prima saptamana. Este preferabila  imbracamintea mai larga si activitatile mai usoare in primele doua saptamani. Activitatea sexuala poate fi reluata dupa trei saptamani cu o lubrefiere corespunzatoare.

Procedeele cele mai frecvent intalnite sunt cele care constau in inlaturarea excesului  in inaltime si cele care reduc  lungimea si eventual inaltimea labiei minora. De cele mai multe ori excesul este generalizat si poate necesita asocierea unor procedee de tip clitoroplastie de reductie a hoodingului clitoridian. In cursul procedurii complexe nu se atinge clitorisul neexistand riscul unor modificari sensitive sau de senzatie sexuala. Sutura cutaneo-mucoasa se face de cele mai multe ori cu fire separate resorbabile, vindecarea inciziei se face in 1-2 saptamani.

Riscurile sunt reprezentate de sangerare, hematoame respectiv  infectie sau dehiscente. O complicatie frecventa este hipercorectia adica rezectia agresiva excesiva neconservativa conducand la uscaciune vaginala cronica, cicatrizare la deschiderea vaginala si durere la contactul sexual.

Recuperarea implica prima saptamana de repaos pentru reducerea tumefactiei si durerii. Pozitie decliva a extremitatii superioare cu bazinul ridicat pentru drenajul postural al regiunii genitale. Abstinenta sexuala este de 3-6 saptamani, depinzand de amplitudinea procedeului.

Rezultatul labioplastiei este o labie minora care nu depaseste labia majora, ameliorarea simptomelor neplacute si un grad ridicat de satisfactie si incredere.

Labioplastia majora (majoroplastia) se adreseaza labiilor mari disproportionate hipertrofiate sau fara tonus sau volum care jeneaza unele activitati sportive. Ele pot fi dobandite, consecutiv nasterilor, castigului sau pierderii in greutate dar si constitutionale sau congenitale. De obicei este o procedura care dureaza 1 ora, anestezia este locala cu orosedare sau analgosedare IV, respectiv anestezie generala. Nu sunt necesare analgeticele de cele mai multe ori, mult mai utile sunt aplicatiile cu gheata intermitente pentru remiterea discomfortului.

Interventia consta in rezectia semilunara din portiunea inferioara a labiei dependenta de excesul de tesut si poate fi insotita de procedee de filling cu grasime proprie sau fillere de tip acid hialuronic. Rezultatul evidentiaza  prezenta unor labii conformate armonioase,  ferme, cu tonusul adecvat.  

Un studiu  recent a aratat ca labioplastia precum si alte procedee de chirurgie estetica genitala, au avut drept consecinta femei mai fericite mai increzatoare, cu o crestere a stimei de sine, o mai buna imagine proprie si satisfactie sexuala. Altfel, aspectul labial disarmonic afecteaza negativ viata sexuala cuplului si se instaleaza anxietatea in intimitate.