Pentru sexul feminin, cele mai accesate proceduri, sunt:
1. Labioplastia care se adresează celor două perechi de labii minora și majora și se însoțește uneori de clitoroplastia pentru evidențiere, similară unei circumcizii, dar la o scară mai mică. Rezultatul este remodelarea vulvei, simetrizarea labiilor pereche precum si dezvelirea clitorisului.
2. Vaginoplastia și perineoplastia de remodelare și recalibrare, se fac pentru creșterea stimulării si satisfactiei sexuale.
3. Rejuvenarea genitală feminină, se adresează cazurilor cu hipotrofie a labiilor majora și implică procedee de umplere prin lipofilling minim invaziv.
4. Augmentarea punctului G, prin lipofilling sau injectare de acid hialuronic.
5. Himenoplastie, reconstrucția himenului.

Daca labiile mari (labia majora), pierd volum si tonus ca urmare a sarcinii, nasterii naturale, varstei, modificarilor ponderale si hormonale, evaluarea preprocedurala poate pune in evidenta un exces cutanat si/sau pierdere de volum labial.

In cazul in care excesul de piele si pierderea de volum labial, nu este excesiva, atunci poate fi luata in considerare rejuvenarea prin contractia colagenului consecutiv unor sedinte de RF sau laser non-ablativ.

Pierderea de volum labial poate fi restabilita armonios prin injectarea unor volume prestabilite de grasime sau alte fillere.

In situatia unui exces de piele evident, trebuie luata in considerare majorolabioplastia, care va reduce armonios dimensiunile labiei mari, o va ridica si ai va reda tonicitatea. In acest caz, depinzand de amplitudinea corectiei, anestezia poate fi locala cu sedare orala sau generala si consta in excizia unor fragmente semilunare prestabilite, in pliul dintre labiile mari si cele mici.

Labioplastia

Labioplastia se refera la reducerea simetrica a dimensiunilor labiei minora si restabilirea tonusului, in cazul asimetriilor, hipertrofiilor labiale care pot interfera neplacut cu practicarea unor sporturi, mersul pe bicicleta, activitatea sexuala sau anumite tinute vestimentare. Este o procedura cu un grad de satisfactie foarte ridicat, rezultand labii simetrice liftate, reduse armonios, cu un tonus restabilit.

Clitoroplastia

Clitoroplastia (reducerea preputiului clitoridian), excesul preputial poate fi sau mai ales ramane evident consecutiv unei labioplastii, impreuna cu labioplastia poate imbunatati echilibrul si armonia genitala feminina.

Monsplastia, puboplastia sau liftingul pubian

Monsplastia, puboplastia sau liftingul pubian, se adreseaza excesului de volum pubian (piele si grasime). Pentru majoritatea cazurilor, lipoaspiratia zonei pubiene este suficienta, dar sunt situatii extreme cand este necesara reducerea pielii excedentare. Rezultatul favorabil consta in reducerea profilului convex pubian, liftingul si restabilirea tonusului cutanat.

Vaginoplastia sau colporafia posterioara

Vaginoplastia sau colporafia posterioara, urmareste recapatarea tonusului vaginal, recalibrarea canalului vaginal si imbunatatirea satisfactiei sexuale. Este alternativa la metodele non-invazive, pentru laxitatile mari si consta in readucerea musculaturii impreuna, rezectia mucoasei vaginale excedentare, uneori si a pielii exterioare.

Aceste proceduri sunt în marea lor majoritate minim invazive, ambulatorii, deci nu necesită spitalizare, se desfășoară în anestezie loco-regionala sau generala cu recuperare în 7-14 zile.