Labioplastia  si in general chirurgia estetica  genitala, au cunoscut o crestere rapida in randul celor mai accesate  proceduri din chirurgia plastica cosmetica, in plus chirurgii de specialitate au raportat cresteri spectaculoase ale numarului de proceduri de acest tip, in special in ultima decada. Promovarea in media a modelelor ideale si a standardelor de frumusete au determinat  mentinerea popularitatii acestor proceduri,  in continua crestere. In trecut, labioplastia si chirurgia estetica genitala, erau domeniul exclusiv al  industriei sexului, modelelor nude si al prezentatoarelor de costume de baie si lenjerie intima, doar ocazional femeile optand pentru reductia labiala din motive medicale. Actualmente, cauza  majora in adoptarea deciziei procedurale este asimilarea faptului ca labiile disproportionate si cu pierderea  tonusului, sunt un semn de senescenta. Astfel  femeile si nu numai ele, doresc ”o resetare de fabrica” , adica o rearmonizare  a aspectului  partilor corpului, nu raportata la varsta cronologica ci la o varsta cu care ele se identifica.

Rejuvenarea vaginala este de asemenea parte a chirurgiei cosmetice, destinate imbunatatirii aspectului si  functiei genitale feminine, care inregistreaza o  crestere spectaculoasa. Cuprinde acel grup de proceduri destinate esteticii genitale si obtinerii placerii sexuale. Se conteaza pe ideea ca intinderea vaginului si perineului expandat cu ocazia nasterilor, este urmata de cresterea placerii sexuale pentru ambii parteneri. Procedurile vaginale externe sunt adresate aparatului genital feminin din afara introitului vaginal (labia majora, labia minora, hoodingul clitoridian, mons pubis , vestibulul vaginal).

Procedurile vaginale interne sunt definite si adresate vaginului pana la cervix. Frecventa rejuvenarilor vaginale a crescut  mult in ultimii ani, ca o consecinta a expunerii  redundante in media. Insatisfactia genitala a fost asociata cu reducerea activitatii sexuale, in timp ce propria imagine genitala pozitiva a fost corelata cu cresterea dorintei sexuale,  mai putin stres si depresie. Noile strategii se concentreaza pe dispozitive laser ablativ si de radiofrecventa, optiuni neinvazive de tratament care stimuleaza tesutul vaginal si ajuta la recastigarea elasticitatii fermitatii si lubricatiei vaginale.

Aplicatiile principale sunt laxitatea vaginala si sdr. genitourinar al menopauzei. Aceste modificari fiziologice pot afecta viata sexuala si starea de bine a persoanei. Cu toate acestea FDA-ul  este ingrijorat de amploarea fenomenului rejuvenarii vaginale noninvasive, acordand unda verde tratamentelor functionale dar nu si celor cu intentie cosmetica. Sunt invocate reactiile adverse serioase: durerile acute si recurente in timpul sexului, arsurile vaginale si cicatricile.
Medicina regenerativa vine in sprijinul gasirii alternativei la rejuvenarea vaginala cu laser ablativ sau cu ajutorul radiofrecventei.

Rejuvenarea vaginala regenerativa implica procedee de filling respectiv lipofilling asociat cu injectarea  trombocitelor activate (PRP)- terapia vampire sau tratamente de tip mezoterapie.