Circumcizia sau preputioplastia  este o indicatie medicala frecventa pentru fimoza si alte conditii patologice. A fost una dintre cel mai vechi interventii elective, cunoscute la barbat, efectuate din motive religioase sau sociale.

 • Fimoza este inabilitatea preputiului de a fi retractat sau decalotat pe corpul penisului . Desi o conditie normala la baietii sub varsta de 3 ani, persistenta fimozei tarziu in adolescenta sau la adultul tanar este considerata anormala. Poate aparea si dupa circumcizie daca inelul preputial este redundant si revine dincolo de gland cu retractie cicatriciala si ingustare consecutiva. Anumite conditii patologice pot cauza fimoza la adult, igiena deficitara si diabetul zaharat. Fimoza necomplicata se poate preta la tratament medical conservativ, ca prima intentie iar esecul necesita tratamentul electiv chirurgical.

Alte indicatii pentru circumcizie, sunt:

 • Parafimoza
 • Balanita
 • Condiloamele
 • Traume
 • Carcinoame
 • Profilaxia unor bolilor venerice
 • Preputiu excesiv
 • Optiunea pacientului

Unele studii au demonstrat o  scadere a incidentei infectiilor urinare, un risc malign scazut la baieti. De asemenea au relatat o prevalenta mai redusa a sifilisului, a infectiei cu virusul papiloma (HPV), herpetic de tip 2 sau HIV, a incidentei cancerului de prostata. Alte studii au aratat efectul protectiv si terapeutic al  circumciziei pentru lichenul genital  scleros. Nu in ultimul rand circumcizia prin reducerea stimularii mecanice si senzoriale are un efect favorabil la pacientii cu ejaculare precoce.

Cu toate acestea Academia Pediatrica Americana (AAP), nu recomanda circumcizia neonatala de rutina fiind doar o optiune a familiei.

 • Penisul ingropat sau ascuns, este o afectiune congenitala in care un penis de dimensiuni normale, este ascuns sub partile moi si este aparent mai redus in dimensiuni. De obicei in perioada neonatala sau la copii obezi , cand apare sau se mentine la adult este o conditie patologica. Netratat situatia se poate inrautati in conditiile perpetuarii dezechilibrului endocrin si cresterii ponderale cu depozitare locala. 

Alte conditii medicale patologice, includ: 

 • Micropenisul este situatia in care penisul intins, este mai redus cu doua deviatii standard decat media.
 • Penisul palmat sau webbingul penian (fuziunea penoscrotala), consta in insertia inaintata pe penis a scrotului cu ascunderea corpului penian la jonctiunea penoscrotala.
 • Penisul capturat, este reprezentat de o situatie dobandita consecutiva unei circumcizii exagerate care reduce dimensiunile sale aparente.

Tratamentul medical consta in aplicarea unor creme cu corticosteroizi (0.05% betametazona), una sau de doua ori pe zi timp de 4-6 saptamani, cu o rata de succes de pana la 90%. Asocierea exercitiilor streching, a condus la maximizarea  rezultatelor. Coexistenta balanitei, determina in functie de etiologie asocierea unor topice antifungice si antibiotice, iar pacientii diabetici trebuie  sa controleze si sa mentina nivelul glicemiei.

La copii este preferata anestezia generala in timp ce anestezia locala sau regionala se utilizeaza la adulti.

Circumcizia prin incizie dorsala cu excizia preputiului redundant si reaproximarea circumferentiala a capetelor proximale si distale cu fire resorbabile 3-0 sau 4-0. Se aplica unguent cu Baneocin sau ulei mineral la adulti.

Circumcizia „sleeve technique”,  implica marcarea excesului preputial cu practicarea a doua incizii circumferentiale, excizia excesului si aproximarea  inciziilor. Eventual pot fi aplicati adezivi tisulari de tip Dermabond.

Postoperator se poate aplica vaselina, unguent cu Baneocin sau pansamente grase (Grassolind). Pansamentul se suprima la 24-48 ore si se prefera imbracamintea lejera, dusul scurt se face cu precautie la nivelul zonei operate. Recuperarea completa se face dupa 4-6 saptamani si abstinenta sexuala.

Complicatiile posibile:  sangerarea, infectia, hematomul, limfedemul, sensibilitatea si rezultatul cosmetic nesatisfacator. Injuriile uretrale, aderentele postoperatorii, cicatrizarea patologica, disfunctiile erectile sau ejacularea precoce, au fost situatii intalnite.